perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kevään kiireitä

Pääsiäisviikon alkajaisiksi ykkösluokkalaiset yllättivät koko opettajainhuoneen saapumalla aamusella virpomaan. Opettajat virvottiin tuoreeks ja terveeks, mikä tähän aikaan vuodesta oli tervetullut toivotus. Kauniit oksat jäivät piristämään ja koristamaan opehuonetta. Tuukka-ope taisi olla virpomisesta yhtä innoissaan kuin oppilaatkin.
Toki virpomisesta pitää palkkaakin saada! Sari yllättikin vastavuoroisesti ekaluokkalaiset loppuviikosta ja kävi viemässä pääsiäismunat koko porukalle!

Pääsiäistä edeltävällä viikolla koko koulu kokoontui yhteiseen aamunavaukseen useampaan otteeseen. Keskiviikon aamunavaukset pidettiin pääsiäisen hengessä, ja torstain aamunavauksesta vastasivat ranskan ope Katja, ranskan opiskelijat sekä tanssitaiteija Amadine Doat.

Koulussamme on ollut KONE oy:n rahoittama hanke modernin tanssin keskuksen Zodiakin kautta. Tanssi ja liike on viety kouluihin kieltentunneille ja kokeiltu kinesteettistä oppimista. Koulumme oli onnekas ja sai ainoana helsinkiläisenä kouluna ranskalaisen opettajan: Yhtenäiskoulussa on lukuvuoden ajan käynyt ranskalainen tanssitaiteilija Amandine Doat.

Tunnit ovat oppilaiden mielestä olleet mukavaa vaihtelua ja usein aamu onkin alkanut venyttelyin ranskankielisin termein. Joulun alla myös kokkasimme ranskalaista ruokaa, kertoo Katja. 

Maaliskuu on Helsingissä Frankofonia-kuukausi. Ranskankielinen kulttuuri on ollut esillä tavanomaista enemmän. Koulumme 5.- ja 6.-luokkalaiset kävivät mm. SYKissä ranskalaisessa musiikkiteatteriesityksessä.
Viimeisellä maaliskuun viikolla koko koulu kokoontuikin yhteiseen aamunavaukseen ja siellä esiintyivät lähes kaikki ranskanryhmät. Lopuksi kaikki kutsuttiin lavalle yhteisesti tanssahtelemaan ja laulamaan Champs-Elysées-laulun tahdissa. Kertosäe ainakin jäi päähän soimaan myös ihan koulun pienimmille oppilaille - ja kaikui koko päivän myös opehuoneessa. Aamunavaus oli mukava päätös Amandine projektille. Nyt vain toivomme, että projekti saisi lisärahoitusta, että koulussa oppilaamme pääsisivät myös tulevaisuudessa kokemaan vastaavaa.
Kolmosluokkalaiset tekivät tällä viikolla retken Tikkurilan Animaatioasema Vernissaan. Vierailun aluksi nautittiin pajalla tehdystä animaatiofilmeistä. Hulvattomat ja taitavat filmit innostivatkin työhön ja koko porukka tarttui toimeen! Työryhmät käyttivät Stop Motion -animaatio-ohjelmaa kuin vanhat tekijät ja vaha-animaatiot valmistuivat suitsait niin, että opettaja ei voinut kuin huokailla, toteaa Tiia.
Retken lopuksi istahdettiin kevätaurinkoon nauttimaan eväistä, lämmöstä ja kosken kuohuista.
Koulumme on jälleen ahkerasti mukana erilaisissa hankkeissa ja tutkimuksissa. Tällä kertaan seiskaluokkalaiset ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2016 (LIITU) -tutkimuksessa. LIITU-tutkimuksen toteuttamisesta vastaa Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskus yliopistotutkija Sami Kokon johdolla. Tutkimuksen tarkoituksena on koota tietoa suomalaisten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista. Tällä viikolla alkoivat tutkimuksen mittaukset, joihin kuuluu mm. liikkumisen mittaaminen liikemittarilla. Liikemittauksista vastaa UKK-instituutti. Seiskaluokkalaiset ottivat tutkimuksen vastaan innoissaan, kertoo luokanohjaaja Henna.
Kuutosluokkalaiset, ja muutama ysikin, ovat puolestaan olleet mukana Helsingin kaupungin rakennusviraston projektissa, jossa tehdään Vanhankaupungin aluesuunnitelmaa. Suunnitelmassa selvitetään katu- ja viheralueiden palveluiden, rakenteiden ja varusteiden nykytila ja aluesuunnitelma on voimassa kymmenen vuotta.
Suunnittelun taustaksi oppilaat kertoivat ryhmätöiden avulla mielipiteitään ja tarpeitaan suunnittelualueesta. Oppilaat saivat itse pohtia, millaisia epäkohtia alueella heidän mielestään on. Ryhmät kävivät kuvaamassa paikat ja esittelevät ne blogissaan. Rakennusvirasto sai ainakin tietoa liikenteellisistä ja turvattomuutta aiheuttavista epäkohdista sekä nuorille tärkeistä vapaa-ajan tavoista. Kerro kartalla -palvelun avulla selvisi, että alueelle toivotaan etenkin pump track sekä parkour aluetta. Nuorten merkitsemiin kommentteihin voi edelleen tutustua Kerro kartalla -palvelun Päättyneet kyselyt -osiossa. Vanhankaupungin aluesuunnitelma on edennyt nyt luonnosvaiheeseen. Aineistoon voi tutustua rakennusviraston sivuilla.

Seuraava tiedote ilmestyy 15.4. Aurinkoista viikonloppua!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti