perjantai 15. syyskuuta 2023

Syyskuun satoa

Ysit Uutelan rauhassa💚
Kuukauden opiskelun jälkeen kouluhommat rullaavat jo rutiinilla. Pikkuykkösetkin uiskentelevat koulunkäytävilla muiden joukossa jo kuin kalat vedessä!

YNKin syyskuun kalenterista löytyy aina koko koulun vanhempainilta ja koulukuvaus. Niin tänäkin vuonna.  Opintoretkiä on tehty vielä hyvän sään aikana aina kun aihetta on ilmennyt. Metsät ovat jälleen kutsúneet: on tutustuttu metsätalouteen sekä metsien virkistyskäyttöön.  Vierailijat sekä EU:sta että Kansallisoopperasta &-baletista ovat tuoneet päiviin mukavaa säpinää.

Kutoset metsätöissä
6.lk  kävivät tutustumassa Tuusulassa Ruotsinkylän kiertotalousmetsään. Isäntien bussi haki ja toi takaisin. Päivä aikana pppilaat oppivat konkreettisesti, miten talousmetsää hyötykäytetään. Kutosluokkalaiset kertoivat, että uusia kokemuksia olivat esimerkiksi puuntaimien istutus ja metsätyökoneiden käyttö. Oli myös opittu yllättäviä asioita puuraaka-aineen hyödyntämisestä purkkaan ja jopa jäätelöön. Aika ainutlaatuinen reissu!
Asianmukaiset releet niskaan!

Istustushommissa

Pienestä se lähtee.Istutettava taimikin on jo vuoden ikäinen!
Metsätyökoneet esittelyssä.
Parasta oli tietty... MAKKARANPAISTO!
Uutelan lumo
Siinä missä nuoremmat ynkkiläiset ovat lähiviikkoina reissanneet Vallisaaren suunnalla, ysiluokkalaiset suuntasivat Itä- Helsingin ainutlaatuisiin merellisiin maisemiin Uutelaan. Porukka pääsi elämykselliselle metsäretkelle kaikkia aisteja käyttäen. Retkellä tehdyt toiminnalliset harjoitukset ovat omiaan tukemaan ja syventämään vierailijoiden luontosuhdetta.  Uutela on huikea syksyinen retkikohde metsineen, soineen, niittyineen ja laguuneineen.  Ja niin helposti saavutettavissa: luontopolut kuljettavat kepeästi maisemasta toiseen!


Puunhalaajat nautiskelevat luonnon ihmeistä
Joka vuosi 4.-6.luokkalaisten vapaavalintaisten kurssien lista päivittyy uusilla kurssivaihtoehdoilla. Uusi Puunhalaajat-ryhmä aloitti lukukauden esittämällä ajatuksiaan siitä, miten luonnosta voisi saada iloa, hyvää mieltä ja terveyttä, mutta samalla kohdella sitä kunnioittaen.

Kesäisen lämpimänä päivänä ryhmä reippaili Paloheinän metsään eväsretkelle. Muhkea hiidenkivi ympäristöineen oli kuin luotu evästelyyn. Sieniäkin siellä pääsi bongailemaan. Ja eipä aikaakaan, kun ope huudettiin paikalle tunnistusta varten: muutaman haaveena olleen suppiksen sijasta porukka teki huikean mustatorvisienilöydön! Tarkasti tihrustettiin jokainen tötterö talteen. Nyt muutama pussillinen on kuivumassa luokan aurinkoisella ikkunalla ja odottaa pääsevänsä Puunhalaajien keitoksiin.
Montako torvisientä löydät kuvasta?
Soppaan vai risottoon?
Vanhempainillassa aiheena Nordiska Skolan
Vanhempainillassa 6.9. yhteisen osuuden keskeisenä aiheena oli ensi vuonna toimintansa aloittava Nordiska Skolan. Sen kaksikieliset luokat tulevat yksi kerrallaan nivoutumaan Yhtenäiskoulun suomenkielisten luokkien kanssa uudenlaiseksi koulukokonaisuudeksi, jossa pohjoismaiset kielet ja kulttuuri tulevat rikastamaan kaikkien koulunkäyntiä ja oppimista. Paikalle saapunut pedagoginen suunnittelija  Satu Koistinen avasi suunnittelmia ja vastasi vanhempien kysymyksiin. Uusi nimi koululle on nyt mietinnässä. Ei muuta kuin ehdottelemaan!
Ysien luokanvalvojat Marja, Villa ja Sami
valmiina luotsaamaan komean katraan
peruskoulusta uusiin haasteisiin
Kutoset olivat pistäneet pitopöydän koreaksi. 
Tarjolla oli kahvia sekä makeita ja suolaisia herkkuja.
Leirikoulukassa karttui  taas kivasti! 

KoLi vauhdissa jo seitsemättä lukuvuotta
YNKin  yläkoulun KoLi-painotus tarkoittaa lisäkursseja kotitaloudessa ja liikunnassa. Opiskelussa painottuvat hyvinvoinnin näkökulma ja ilmiölähtöisyys. 

Ynkin kolilaisten syksy on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle: ysit ovat suunnitelleet kuntosaliohjelmia ja seiskat aloittaneet aamujumpan suunnittelun Kodin ja koulun yhteiseen syysliikuntapäivään perjantaina 29.9. Asiasta enemmän ensi viikolla Wilmassa. Tervetuloa mukaan!

Perinteiset kolilaisten syyskisailut vei tänä vuonna ysien nenän edestä 8KoLi. Lajeina säilyivät perinteen mukaisesti koris, koppilentis ja mölkky.


Kouluruokailu ja KOLI kiinnostivat kansainvälisiä vieraita
Kolilaisten viimeisin ponnistus oli pienen valikoidun joukon edustustehtävä, kun koulun vieraana oli Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen seminaarivieraita eri puolilta EU:ta. Heitä kiinnosti suomalainen koulujärjestelmä yleisesti, mutta ennen kaikkea kouluruokailu ja meidän uniikki kotitalous-liikunta - painotuksemme. Oppilaiden esitys aiheesta oli kuulijoiden mukaan mainio.
Balettimakupala piristi torstaiaamua
Torstaiaamuna tarjolla oli harvinaista herkkua: Kansallisooppera &-baletti toi tanssiryhmä Balen tanssijat esiintymään koko koululle. Tuttu jumppasali koriskoreineen muuntui yksinkertaisin keinoin lumoavaksi estraadiksi, kun valot syttyivät, musiikki alkoi ja balettitanssijoiden herkkä liikehdintä vangitsi katsojat.

Yhteisen osuuden päätyttyä seiskaluokkaisilla kävi flaksi: he pääsivät ryhmäytymään liikkeen keinoin balettitanssijoiden ohjauksessa

Leppoisaa viikonvaihdetta!

Vaikka metsän siimeksessä ( :













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti