perjantai 17. syyskuuta 2021

Pirteitä syyskuun päiviä

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta!
Syksy on kouluhommissa reipasta aikaa. Sisähommien vastapainona raikkaassa syyssäässä opiskelu maittaa sekä oppilaille että opettajille. Koettua ja havaittua on mukava vetäytyä luokan rauhaan käsittelemään ja käsitteellistämään. Harvoin tarvitsee lähteä merta edemmäksi kalaan: näinä viikkoina pienet että isommat ovat tutustuneet omaan elinympäristöönsä ja kaunistaneet sitä. Välillä on menty kauemmaksi ja tartuttu muuhunkin kuin sanan säilään!
Aa, aa Allin lasta...ekaluokkalaiset lukutaidon alkujuurilla.
Pihatansseja ja Itämeren ihmeitä
Kuukausi on käyty koulua ja ykkösluokkalaisilta koulukuviot sujuvat kuin vanhoilta konkareilta. Monta kirjainta on opittu vaikka kävyillä kirjoittaen.  Lukuvuoden aikana alkuopetuksen porukka kokoontuu noin kerran kuukaudessa puuhaamaan yhdessa asioita. Ensimmäisellä tapaamiskerralla pidettiin pihatanssit. Tokaluokkalaiset opettivat ykkösille rivitanssin, joka ei ollut aivan yksinkertainen. Hauskaa oli ja tanssi opittiin jopa niin hyvin, että ekaluokkalaiset aikovat opettaa sen koulukummeilleenkin!

Pulipuli! Itämeripäivän jälkimainingeissa kakkoset tutustuivat Itämeren lajistoon. 
Opittua päästiin soveltamaan kuvataiteen keinoin. Katso tarkkaan: saatat löytää kuvasta 
mm. rakkohauruja, meritaimenia, ahvenia ja muita Itämeren asukkeja!


Käpylän kujilta Gizan pyramideille  
Käpylän kujilla ja puistikoissa aukenee mahtava oppimisympäristö. Lähiviikkoina kolmosen pöllöt ovat ottaneet lähiympäristöä haltuun. Rekkarikävelyllä lähikortteleissa bongailtiin rekisteritunnuksia ja samalla harjoiteltiin turvallista liikennekäyttäytymistä. 

Sitten  singahdeltiin Google Earth-ohjelmalla halki avaruuden oman kylän tutuille kulmille. Riemu oli suurta, kun satelliittikuvista löydettiin oma koti, leikkimökki tai tuttu auto. Lintuperspektiivistä tutkailtiin omia kulkureittejä vaaranpaikkoineen sekä pohdittiin, millaisia ovat lasten suosikkipaikat ja toisaalta pelkoa herättävät paikat. Ja matka jatkui vauhdikkaasti: muutamassa tunnissa oli ehditty käydä esimerkiksi Eiffel-tornilla, Mount Everestillä, Gizan pyramideillä, Kiinan muurilla ja Turun Prismassa.



Kotikylää kaunistamassa
Jo muutaman vuoden ajan kadun varsia ovat kaunistaneet sähkökaapit, joihin oppilaitosten opiskelijat ovat tehneet taidetta. Sähkökaappien maalausprojekti jatkui tämän vuoden ysien kanssa kuviksessa. Vaakalinnun tien kaapin vanha teos väistyy ja paikalle toteutetaan uusi kotkateos. 

Oppilaissa hilpeyttä herätti sähkökaapin peseminen tiskiharjalla. Tämän jälkeen kaappi pohjamaalattiin telalla ja pensseleillä. Viime päivinä aihetta on luonnosteltu ja ensi viikolla päästään maalaamaan. Seuraamme työn valmistumista tulevassa viikkotiedotteessa. Voit lukea hienosta projektista lisää: https://kapylansahkokaapit.net/



Lähdetkös miekan mittelöhön?
Valinnaiskursseilla 4.-6.luokkalaiset opiskelevat toivomaansa aihealuetta. Löydä lajisi- valinnaiskurssi kävi tutustumassa miekkailun saloihin Helsingin miekkailijoiden salilla Pasilassa. Hiki virtasi, kun tanssahdeltiin matolla, väisteltiin ja otettiin osumaa.  Oppilaat olivat tyytyväisiä kokemaansa. Kuinka paljon kiinnostavia liikuntalajeja onkaan! Kannattaakin kokeilla monenlaista, jotta oman suosikin voisi löytää.

Kalpojen kalsketta!
Ysit rissellä
Viime torstaina oli yhdeksäsluokkalaisten vuoro vierailla Vallisaaressa. Tuulessa oli syksyn tuntu ja maisemassa hennon syksyisiä sävyjä. Leppoisa, rauhoittava päivä luonnon ja taiteen parissa, - ja mikä parasta, ilman maskeja! Horisonttia unohtui tuijottelemaan kuka milloinkin. Lauttamatkoilla ja saaressa kävellessä tuli jutusteltua kavereiden kanssa pitkästä aikaa kunnolla. Tunnelma oli omiaan pieneen filosofointiinkin. Puhelimet unohtuivat taskuihin, kun yhdellä jo toisella löytyi joku kiva flown tapainen.


Supervoima haltuun!
Suomalaislasten lukutaito puhuttaa nyt jatkuvasti. Tutkimusten perusteella lapset ja nuoret eivät enää harrasta lukemista, minkä vuoksi lukutaito jatkaa heikkenemistään. Lukeminen vaatii keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä. Täällä koulussakin lukuharrastukseen kiinnitetään alkaneena lukuvuonna ihan erityistä huomiota. Sitä paitsi näin syksyn viiletessä, mikäpä sen mukavampaa kotosalla koulun jälkeen kuin villasukat, kuppi teetä ja hyvä kirja!

YK:n lukutaidon päivää vietettiin 8.9. ja silloin koulumme seiskaluokkalaisille lukeminen maistui. Kaikki rauhoittuivat lukemaan ja treenaamaan omaa lukutaitoaan. kaikkihan ne sen tiedämme, että kun alkuun pääsee, lukeminen imee mukaansa. Osa lukeekin tänä syksynä jo kolmatta kirjaa! Lukuliikekin muistuttaa: "Lukutaito on mielen supervoima!"


Pallonheittoharjoitusten jälkeen myös kolmoset pötkähtivät vaahteroiden katveeseen ja uppoutuivat kirjoihinsa...

...puuhakas päivä päättyi levollisella mielellä.

Nautitaan viikonlopusta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti