perjantai 23. maaliskuuta 2018

Voi vitsi, mikä viikko!

Neljännes lukuvuotta enää jäljellä ja lumikinoksista huolimatta monta kevään merkkiä on jo ilmassa! Yksi kevään merkki on tietenkin viimeisen jakson alkaminen. Opettajille kevät tarkoittaa jo viimeisten kouluviikkojen ohjelman ja aikataulun suunnittelua. Monta kivaa juttua vielä tänä keväänä tulossa: kirjaimellisesti hauskin juttu taidettiin aloittaa tällä viikolla, kun koko koulu lähti tutkimaan huumoria. Ensi viikolla nautimme extra-pitkästä pääsiäislomasta, kun syysmarkkinahumussa tehty työpäivä antaa meille ylimääräisen vapaapäivän kevätauringosta nauttimiseen.

Huumoria

Yhtenäiskoulussa kulunut viikko on ollut erityisen hauska. Kaikki koulumme oppilaat ovat nimittäin tutustuneet ilmiöön nimeltä huumori. Huumori-ilmiön tarkastelu aloitettiin melko vanhoilla vitseillä; katsoimme yhdessä sadan vuoden takaisen mykkäelokuvan. Buster Keatonin talonrakennusprojekti sai lapset ykkösistä yseihin kikattamaan salissa. Slapstick-huumori toimii edelleen! Salissa kuulimme myös, millaiset asiat ekaluokkalaisia naurattavat. Tilaisuuden lopuksi saimme nähdä ja kuulla muutaman kolmasluokkalaisen "asiantuntijan" opastuksella, kuinka kainalopieru oikeaoppisesti tehdään.

Ilmiön tarkastelua jatkettiin tiistaina pajoissa. Luokkien 1 - 3 oppilaat jaettiin ikäsekoitteisiin pajaryhmiin, joissa luotiin hervottoman hauskoja hahmoja ja katsottiin näytelmä Pike ja taikakengät. Pajoissa käsiteltiin myös huumorin nurjaa puolta forumteatterin keinoin.

Esityksestä Pike ja taikakengät

Yläkoulun pajoissa tutustuttiin huumorin eri muotoihin ja pohdittiin eri näkökulmia ilmiömme aiheeseen. Tärkeää oli myös tarkastella, mitä on tutkiva oppiminen. Jokainen yläkoululainen saateltiin tutkivan oppimisen polulle, ja oppilaat saivat työstää pajassa jo omaa tutkimusaihettaan. 
Huumoria päästiin myös rakentelemaan itse tarinan kertomisen lähtökohdista: yhdessä pajassa päästiin vauhtiin tarina-battlen kautta ja käännettiin vitsejä eri kielille. Mikä meitä naurattaa? Millainen huumori on hauskaa? Miksi huumori myös satuttaa?

Pajojen kautta yläkoululaiset pääsivät omissa tutkimuksissaan alkuun, ja tutkimusta jatkettiin keskiviikkoaamupäivä. Keskiviikkona päästiin jo pohtimaan tutkimustapaa, muodostettiin tutkimusryhmiä, haettiin tietoa ja pohdittiin, millainen tuotos omasta tutkimuksesta voisi olla tulossa. Jokainen ryhmä pääsi hienosti vauhtiin ja tutkimuksia onkin syntymässä meemeistä mustaan huumoriin.
Tarina-battlen finaali
Tästä se lähtee!
Kolmoset Kumpulan kampuksella

Kolmoset vierailivat Kumpulan kampuksella, Gadolinissa, tutustumassa laboratoriotyöskentelyyn. Oli kivaa ja mielenkiintoista! Kotiin sai ottaa mukaan itsetehdyt pomppupallot ja pienet muovieläimet, jotka valmistettiin maidosta! Muuuuu!


Frankofonia Kaupunginmuseossa

Maaliskuussa juhlitaan Frankofonia-kuukautta ja  4.–5.-luokkalaiset ranskan lukijat kävivät vierailulla tapahtuman merkeissä Helsingin kaupunginmuseossa. Museossa oppilaat suorittivat tehtäviä Les mots perdus -radalla: vihjeiden avulla tuli etsiä ranskankielisiä asioita.


Uusia ynkkiläisiä esittelyssä
1A-luokan uusi opettaja Mariikka

Olen Mariikka ja olen syntynyt Oulussa ja tulen Ynkkiin Tampereen sekä Jyväskylän kautta. Olen iloinen ja energinen. Rakastan nykyistä työtäni ja kaikkea luovaa toimintaa!

Oppilaat eivät vielä tiedä minusta sitä, että tykkään haastaa itseäni seikkailupuistoissa, korkeissa paikoissa ja kiperissä tilanteissa...

Rentoudun ulkoilemalla koirieni kanssa sekä makaamalla piikkimatolla ja viikonloppuna aion ulkoilla, tehdä opiskelujuttuja ja viettää aikaa perheeni kanssa.

Marina
Olen Marina ja toimin resurssiopettajana Nipan ja Tiian luokissa. Ammatiltani olen kuvataideopettaja. Tällä hetkellä opetan kuvataidetta aikuisryhmille iltaisin ja viikonloppuisin Tuomarinkylän kartanolla ja peruskouluissa sijaisopettajana. Resurssiopettajan työssä olen oppinut sopeutumaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin mikä on laajentanut ammattitaitoani opettajana. Pidän siitä.

Maalaan öljyväreillä kankaalle  ja pidän vuodessa noin kolme taidenäyttelyä. Muuten pidän luonnossa liikkumisesta ja kulttuuritapahtumiin osallistumisesta.

Parasta Ynkissä on hyvä yhteishenki ja yhteen hiileen puhaltaminen.

Aurinkoiset terveiset iltapäiväkerhosta ja hyvää palmusunnuntaita!

Seuraava viikkotiedote ilmestyy 6.4. Huh-huh-huhtikuussa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti