perjantai 10. marraskuuta 2017

Ilmiömäisiä syyskiireitä

Syysloman jälkeiset viikot ovat olleet täynnä toimintaa!


Halloween- ja kekrihulinoita
Ykköset karkeloivat Halloween-tunnelmissa tiistaina 31.10. Tutustuimme ensin englannin tunnilla siihen, millaisia Halloween-perinteitä Yhdysvalloissa on. Tiesitkö esimerkiksi, että Jack O’Lantern -kurpitsalyhty on alunperin irlantilainen perinne, eikä sitä kaiverrettu kurpitsaan vaan nauriiseen? Oppilaat pukeutuivat hurjimpiin asuihinsa, herkuttelivat, tanssahtelivat Halloween-hittien tahtiin kurpitsalyhtyhen kajossa ja äänestivät kekseliäin asu -kilpailun voittoon hämähäkinseitin ja Harley Quinnin. Rohkeimmat upottivat kauhuhuoneessa kätensä krokotiilin silmiin, toukkiin ja demogorgonin muniin.



Kakkosluokkalaiset viettivät vanhan ajan Kekriä lokakuun ajan. Tämän ilmiöjakson aikana tutustuttiin maanviljelyyn ja sadonkorjuuseen nyt ja 100 vuotta sitten. Samalla tutkittiin elämää ennen vanhaan; Mistä ja miten ruoka tuli? Miten asuttiin, kuljettiin ja elettiin? Ja oliko sen ajan vaatteet todella mustavalkoisia?

Vihannesmarkkinat valmisteilla

Ja valmis herkkukeitto...

...jota myös emäntämme Marikakin sai maistaa!

Kekrin aikaan kuuluu myös yhteiset tarinat ja leikit, erilaiset uskomukset ja vainajien muistaminen. Kekri oli suuri juhla, ja niinpä kakkosetkin valmistelivat jakson päätteeksi satokauden kasviksista oman juhlaruokansa, joka yhdessä nautittiin. Saattoi siellä muutama esiäitikin pyörähtää satoa arvioimassa.

Kammokuja vilisi maahisia ja örkkejä
Iloiset, kammottavat vanhemmat toimivat huoltojoukkoina 
"Meidän luokka järjesti vähän aikaa sitten Halloween-discon koko Yhtenäiskoulun ala-asteelle. Discosta tuli menestys! Olimme järjestäneet paljon hauskoja kisoja, kammokujan ja buffetin, jossa myytiin leivonnaisia. Tanssia ja musiikkia tietysti! Paikalle tuli paljon lapsia ja heillä näytti olevan hauskaa, niin kuin meilläkin!"
Sonja 6.lk.

"Halloween-discossa oli tänäkin vuonna kammokuja. Teemana oli hylätty vankila. Juoni oli seuraava: Vankila oli tavallinen vankila, mutta uudeksi vankilanjohtajaksi oli tullut ilkimys. Hän näännytti vankeja salaa. Kolme vuotta myöhemmin (nyt) vankilaan aletaan tehdä kierroksia vailla tietoa siitä, että jotkut elävät siellä vielä. Olisitko sinä uskaltanut mennä läpi?"
Aaro 6.lk.

Kivikausi
Juhlavuoden kunniaksi vitoset sukelsivat tuhansien vuosien taakse suomalaiseen metsään. He ottivat selvää, millaisen elinympäristön suomalainen metsä on tarjonnut kivikaudella ja miten tärkeä se meille edelleen on. Syntyi viikkoja kestänyt ilmiö.

Aihepiiriä käsiteltiin tutkivalla otteella yhteisöllisen oppimisen periaattein.Katsottiin filmejä ja kuvia, luettiin tekstejä, keskusteltiin ja pohdiskeltiin. Laadittiin ajatuskarttoja, asetettiin tutkimusongelmia ja muodostettiin kysymyksiä. Jaettiin lähteitä ja ideoita. Retkeiltiin metsässä ja käytiin museossa.



Viidestä kotiryhmästä jakauduttiin viiteen asiantuntijaryhmään viittä eri ongelmaa puntaroimaan ja tietoa etsimään. Sitten palattiin takaisin kotiryhmiin edistystä esittelemään. Tutkimustuloksistaan jokainen asiantuntija laati kirjallisen selostuksen ja tiivisti tukisanalistan suullisia esityksiä varten. 


Tutkimustyön edetessä alkoi kauan odotettu kivikautisen kylän rekonstruointi.  Pienoismallit valmistettiin mahdollisimman aidoista materiaaleista luovassa yhteistyössä. Asiantuntija-apuahan oli runsaasti saatavilla! Välillä arvioitiin, miten eri elämän osa-alueet olivat tulleet pienoismallissa huomioitua. 


Sitten pistettiin pystyyn kivikausimessut. Vieraaksi saapuivat vuorollaan kakkoset, kolmoset ja neloset. Jokaiselle ryhmälle tarjottiin asiantuntijapuheenvuoroista koostunut luento sekä pienoismallinäyttely opastuksineen. Tällä hetkellä aiheeseensa perinpohjin perehtyneet kirjailijat työstävät kivikauteen sijoittuvia seikkailuja, jotka ovat kirjoissa ja kansissa näinä päivinä. Kenties niistä saadaan kootuksi satutunti tai kiinnostavia kuunnelmia!


Taidetestaajat Tampereella
Suomen Kulttuurirahasto tarjoaa kolmelle ikäluokalle kahdeksasluokkalaisia mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa: teatterissa, konsertissa, taidenäyttelyssä jne. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien ohjelmistoa. Toinen vierailuista suuntautuu omaan maakuntaan, toinen Helsinkiin tai muualle Suomeen. Yhteensä hankkeeseen pääsee osallistumaan noin 180 000 nuorta.


Taidetestaus käynnistyi syksyllä 2017 ympäri Suomea, ja Ynkin kasit suuntasivat marraskuisena tiistaina Tampere-talolle Tampereen Filharmonikkojen Suomi100-konserttiin. Konsertissa kuultiin niin kuuluisia klassikoita kuin konserttia varten sävellettyjä minuuttisinfonioita. Konsertin avauskappale, Magnus Lindbergin Vivo, kuultiin Taidetestaajien konsertissa ensimmäistä kertaa Suomessa!


Konsertin jälkeen 1500 kasiluokkalaista jakautui ympäri Tampere-taloa työpajoihin, joissa oppilaat pääsivät tutustumaan tarkemmin sinfoniaorkesterin soittimiin. Ynkkiläiset tutustuivat pasuunaan ja tuubaan. Kokeillakin sai, mutta ainoa rohkea oli tällä kertaa Maisa-ope, joka sai tuubasta ilmoille äänen!
Taidetestaajien kommentteja konsertista voi lukea Taidetestaajien sivuilta.

Seiskat Kakkosella tukareiden kanssa
Seiskaluokkalaiset viettivät perinteistä ryhmäytymispäivää nuorisotalo Kakkosella tukioppilaiden ja nuoriso-ohjaaja Mia Modin kanssa. Seiskaluokkalaisten syksyyn kuuluu paljon kaikenlaista yhdessä tekemistä ja tukarit ovat heidän kanssaan monessa mukana.


"Kakkosella lähinnä leikimme yhdesä tukareiden kanssa. Leikimme muun muassa tyynyrallia ja kyllä vai ei? -leikkiä. Se oli kivaa! Kaikki eivät todellakaan tienneet, että näin lähellä on sellainen kiva nuorisotila! Paikka oli siis myös kiva. Lopuksi saimme olla vapaasti ja jokainen sai Marjalta karkkia. Hieman erilainen kaksoistunti sillä kertaa!" Roosa 7A

Seuraava viikkotiedote ilmestyy juuri ennen syysmarkkinoita, perjantaina 24.11.
Aurinkoa marraskuiseen viikonloppuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti