perjantai 30. lokakuuta 2015

Arjen iloja ja uusia tuulia

Syyslomalta palattiin koulutyöhön virkistyneinä ja levänneinä. Arki onkin ollut kaukana harmaasta! Syksyn kaunein ruska ikkunoiden takana ja kuulaat syyspäivät piristävät toki vielä ennen marraskuuta, mutta eniten väriä Ynkin arkeen toivat viime viikkojen erilaiset vierailut sekä suuret uutiset.

Ynkin uusi painotus syksystä 2016
Tällä viikolla saimme varsin odotetun ja virkistävän uutisen: opetuslautakunnan suomenkielinen jaos päätti tiistaina 27.10. painotetun opetuksen aloittamisesta Ynkissä syksyllä 2016. Uutena painotuksena koulussamme alkaa kotitalous ja liikunta -kokonaisuus 7.luokalta alkaen. Ideoinnista ja suunnittelusta pääsemme siis siirtymään toteutukseen ja todellinen työ painotuksen tuomiseksi koulumme arkeen voi nyt kunnolla alkaa.
Ensi syksynä aloittavan ryhmän koko on enintään 16 oppilasta, ja oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen kautta. Uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen kuvauksessa on yhtenä osana itsestä huolehtiminen ja arjen taidot. Näitä tietoja ja taitoja luokalla opiskelevat pääsevät erityisesti syventämään. Opetuksessa korostuu muun muassa toiminnallisuus, vuorovaikutus, ilmiöpohjaisuus sekä käytännön taitojen sekä tiedon soveltaminen oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Me Ynkissä uskomme, että painotus tulee heijastumaan koko kouluun hyvinvoivana yhteisönä. Uuden koulukohtaisen opetussuunnitelmankin kantavana teemana ja punaisena lankana ovat hyvinvointiin tähtäävät ajatukset: hyvinvoiva ja muut huomioiva oppilas sekä hyvinvoinnin lähettiläät. (P.S. OPS on työn alla myös Syysmarkkinoilla. Pistäytykää työpajassa!)

Vieraita ja vierailuja
Taikoja! Huima rumpuesitys! Messuhumua! Tällaista se on: Ynkin ihana arki.
Koulullemme tarjottiin viime viikon tiistaina mahdollisuus nähdä ja kokea Taika-Petteri -esitys Käpylän kirkon tiloissa. Luvassa oli sketsejä, vatsastapuhumista ja jonglöörausta. Taika-Petteri osasi hauskuuttaa meitä aina jännityksestä ja liikutuksesta, röhönauruun saakka.
Oli myös mukavaa, kun sketseissä käsiteltiin tärkeitä asioita, kuten toisista huolehtimista ja yksinäisyyttä.Vaikka jotkut olivat joskus jo nähneet tämän esityksen, jaksoi sen helposti katsoa uudestaan.
Tälläistä voisi olla useimminkin.
t. 4.-luokka
Japanilainen rumpuesitys Tokara oli todella hieno. Esittäjät olivat selkeästi harjoitelleet esitystä kovasti ja kauan. He eivät osanneet suomea, mutta ymmärsimme heitä tulkin ja elekielen avulla. Esityksen jälkeen he pyysivät vapaaehtoisia lavalle kokeilemaan rumpujen soittoa. Pääsin Karen kanssa soittamaan. Se oli todella hauska ja jännittävä elämys!
Juhana, 9A
Kirjamessuilla messukeskuksessa oli hauska olla. Miinuksina olivat kalliit hinnat ja sekavuus (paikkoja ei löytänyt). Olisi voinut olla enemmän info-pisteitä. Plussina oli vapaus, eli saimme liikkuta vapaasti messualueella, ja tottakai vapaa pääsy ruokamessuille. Keskellä kirjoja tulee nälkä!
Okko ja Elias, 7A

Eka- ja tokaluokkalaisten pajat
Tällä viikolla pidettiin eka - ja tokaluokkalaisten pajat. Pajoja oli kolme, joista lapset saivat valita yhden:
-Kreisi keksijä
-Vaanivat varjot
-Älytön äänipaja

Kreisi keksijä -pajassa tehtiin erilaisia sähköön liittyviä kokeita, mm Lego-roboteilla. Vaanivat varjot -pajassa tehtiin varjoteatteria. Älytön ääni -pajassa keksittiin tarinoita käyttäen erilaisia ääniä.
Perjantaina pajatyöskentelymme huipentui koko koulun Halloween-discoon, jossa olikin hurja meno!

Vanhempainyhdistys tiedottaa

MARKKINAHUMUA ILMASSA!!!
Syksyn ainoa lauantaikoulupäivä on 21.11 ja silloin ne tulevat taas,
YNKin perinteiset SYYSMARKKINAT!

Syysmarkkinat järjestetään yhteistyössä koulun ja vanhempainyhdistyksen kesken. Vanhempainyhdistys kerää kahvilalla ja arpajaisilla rahaa kaikkien ynkkiläisten hyvinvoinnin lisäämiseen: varoilla maksetaan retkiä, matkoja, elämyksiä, vierailijoita, harrastusvälineitä ja
monipuolista kouluelämää virkistävää toimintaa. Markkinat mahdollistavat myös luokkien varainkeruun: kaikki luokat voivat pistää pystyyn myyntipöytiä, työpajoja ja esityksiä (ja ties mitä muuta) luokan oman kassan kartuttamiseksi.

Vanhempainyhdistyksen kahvila ja arpajaiset saadaan aikaan vain puhaltamalla yhteen hiileen. Niinpä jokaisella luokalla on oma vastuualueensa markkinoilla. Sen toiminnan (pystyttämisen, hoitamisen ja pois siivoamisen) luokka organisoi itse – vain pisteessä mahdollisesti tarvittava pohjakassa tulee vanhempainyhdistykseltä. Tukea ja neuvoja saa tietysti. Kysykää vuotta vanhempien vanhemmilta tai vanhempainyhdistyksen väeltä! Luokan vastuupiste aukeaa klo 11 ja se siivotaan pois heti klo 14 jälkeen.

LUOKKIEN VASTUUALUEET
1. lk järjestää ohjelmaa alueen eskareille (työpajoja, askartelua,
esityksiä tms.)
2. lk hoitaa makkaranpaiston ja myynnin (2.lk hommaa grillin käyttöön,
vy toimittaa makkarat tykötarpeineen)
3. lk hoitaa kahvilan pystytyksen, myynnin ja purkamisen sekä tekee
munavoin ja lämmittää karjalanpiirakat (kahvilassa myydään koko koulun
leipomia leivonnaisia ja muu tarvittava tulee vy:ltä)
4. lk järjestää arpajaisvoitot ja jakaa ne juhlasalissa
5. lk lämmittää & myy keitot ja pannukakut (vy keittelee keitot
edellisenä iltana)
6. lk myy arpoja markkinoilla
7. lk ylläpitää siisteyttä kahvila-keittolassa, käytävillä ja salissa
koko markkinapäivän ajan
8. lk hoitaa arpajaisten esivalmistelut eli numeroi voitot ja järjestää
ne esiintymislavalle pe 20.11 illalla.
9. lk myy YNK-kasseja ja YNK-heijastimia markkinoilla
Pienryhmät tekevät opastukset markkinatiloihin

KAIKKI LUOKAT MYÖS LEIPOVAT MYYTÄVÄÄ YHTEISEEN KAHVILAAN:
1. luokka: pikkupullat 50
2. luokka: pannukakkua 5 pellillistä
3. luokka: pikkupullat 50
4. luokka: pannukakkua 5 pellillistä
5. luokka: suolainen piirakka 4 pellillistä
6. luokka: joulutorttuja 50
7. luokka: makea leivonnainen 4 pellillistä
8. luokka: makea leivonnainen 4 pellillistä
9. luokka: suolainen piirakka 4 pellillistä
Pienryhmät leipovat kahvilaan pipareita
Luokkia pyydetään toimittamaan leivonnaiset kahvioon myyjäispäivänä
10.30 mennessä. Mukaan lappu mitä tuote sisältää!

Lisäksi vanhempainyhdistys pyytää vanhempien apua pika-arpajaisten voittojen keräämiseen, esimerkiksi työpaikoilta voi pyytää palkintoja arpajaisvoitoiksi. Arpajaisvoittoja voi toimittaa koulun
opettajainhuoneeseen perjantaihin 20.11. mennessä.

Nähdään ja viihdytään Syysmarkkinoilla!

Seuraava tiedote ilmestyy perjantaina 13.11. Vinkit ja juttuideat voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen: maisa.hamalainen@edu.hel.fi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti