perjantai 11. syyskuuta 2015

Virallisia vieraita ja villiä vipinää!

Elokuu vaihtui syyskuuksi, mutta syyskelit saivat taas hetkeksi väistyä intiaanikesän tieltä. Vaikka luonto vielä tarjoileekin väivähdyksiä kesästä, ollaan koulussa jo tiukahkosti kiinni syksyisessä arjessa. Syyskuussa tuleva opetussuunnitelma on puhuttanut niin opettajien ops-työpajoissa, vanhempainillassa kuin hollantilaisen delegaation vierailullakin.

Maanantaina 7.9. vietettiin koko koulun yhteistä vanhempainiltaa. Koko opettajakunta oli paikalla esittäytymässä, onhan tänä syksynä aloittanut aikamoinen joukko uusia opettajia. Lukion lähtemisen myötä koulun tilat ja arjen käytänteet ovat muuttuneet. Rehtori Sari Sola kertoikin tilaisuuden aluksi uuden koulukulttuurin muotoutumisesta niin oman koulumme arjen kuin tulevan opetussuunnitelmankin näkökulmista.

Uuden opetussuunnitelman myötä ilmiöpohjainen opetus tulee yhä vahvemmin osaksi koulutyöä ja opetus muuttuu entistä enemmän oppiaineiden rajoja rikkovaksi ja ylittäväksi. Vanhempainillassa kerrottiin koulussa jo toteutetuista ilmiömäisistä projekteista ja esiteltiin viime keväänä avaruuteen laukaistu tutkimusasema upeine lopputuotoksineen sekä kerrottiin opetuksen pelillistämisestä. Ilmiöpohjaisesta oppimisesta oli kertomassa myös Veli-Matti Harjula Kallahden peruskoulusta, jossa hän toimii tämän lukuvuoden ilmiöopettajana.

Puheenvuoron saivat myös vanhempaintoimikunta sekä koulumme kv-projektista vastaavat opet. Kouluyhteistyö ja siihen liittyvä kerho sekä vierailu Istanbuliin saivat innostuneen vastaanoton. Istanbul-kerhosta tiedotetaan koko yläkoululle tulevien viikkojen aikana Wilmassa.
Tiistaina 8.9. koulullamme vieraili Hollannin valtiosihteeri delegaatioineen. Delegaatio vieraili kolmen päivän aikana useassa koulussa sekä opetusvirastossa. Yhtenäiskoulun vierailulla heitä kiinnosti erityisesti koulujen ja opettajien osuus opetussuunnitelmatyöhön. Ykköset pääsivät vetämään Pöllörokkia arvovaltaisille vieraille: mukana yleisössä oli Hollannin valtiosihteerin lisäksi mm. Hollannin suurlähetystön edustaja sekä edustaja opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Esitys sai raikuvat suosionosoitukset!
  
Tällä viikolla yläkoululaiset pääsivät irtautumaan kunnolla koulunpenkistä, kun Liikkuva koulu järjesti kouluviestikarnevaalit ja School Action Dayn Sonera-stadionilla. Ysiluokkalaisten tehtävänä oli raportoida päivän hauskin tilanne: mukaan pääsi niin liikuntaa, yhdessäoloa kuin päivän eväätkin! Koulumme pärjäsi viesteissä hienosti: seiska- ja ysiluokkalaisten sekajoukkue sijoittui neljänneksitoista ja kasiluokkalaisten joukkue oli kymmenes. "Hauskaa oli, kun sai olla yhdessä", kertovat oppilaat.
Tiistaina myös alakoululaiset tekivät retkiä lähiympäristöön sekä keskustaan. Pienimmät kävivät metsässä ötökkäretkellä keräämässä materiaalia ötökkäkirjoihin. Neloset ja kutoset taas suuntasivat kulttuuririentoihin Annantalolle sekä Kiasman Tottelemattomuuskouluun. 
Kiasmassa oppilaat pääsivät tutustumaan Jani Leinosen näyttelyyn, Tottelemattomuuskouluun, jonka kerrotaan Kiasman nettisivuilla olevan oikea koulu. Koulussa opettajina toimivat mm. Li Andersson sekä Karri "Paleface" Miettinen. Näyttelyn lisäksi oppilaat pääsivät tapaamaan itse taiteilijaa, joka kertoi heille näyttelystä tarkemmin. Oppivatkohan tottelemattomiksi?
Iltapäiväkerholaiset pyysivät minua kuvaamaan syksyn tuotoksia ja tätä haluavat toivottaa kaikille viikkotiedotteen lukijoille ihanaa ja aurinkoista syksyä!
Seuraava viikkotiedote ilmestyy 25.9. Vinkkejä voi lähettää osoitteeseen maisa.hamalainen@edu.hel.fi. Muistattehan, että voitte seurata Yhtenäiskoulun arkea myös Facebookissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti