perjantai 2. helmikuuta 2024

Pii paa puu, terve helmikuu!

 

Ope antoi ekaluokkalaiselle tehtäväksi avata ikkunan.
Ei yltänyt yksin, ei myöskään jäänyt toimettomaksi.
Tiimityöllä se sujuu! 

Meneillään on mitä monipuolisin talvi: tuiskuttaa, tihuttaa, pyryttää ja vihmoo; pakastaa, jäätää, paistaa, sulattaa ja kinostaa. Ja toisinaan kaikkea tuota samaa aikaan.  Leppoisat talviulkoilukelit tekevät vasta tuloaan, vaan onhan tässä vielä toinen puolisko talvea jäljellä. Toisaalta päivä pitenee jo kukon askelin ja talvilomaa lähestytään harppauksin.

Kirjojen kimppuun
Sydäntalvella eipä ole hyvän kirjan, torkkupeiton ja kaakaokupin voittanutta! Joululahjakirjoissa riittää lukemista ja kirjastot kutsuvat.   
                                           
Tammikuussa 5A aloitti koko kevään kestävän lukuprojektin. Tavoitteena on suorittaa Helsingin kaupungin kirjaston Helmetin Lukudiplomi toukokuun alkuun mennessä. Tavoitteena on paitsi lukea 10 kirjaa, niin myös tutustuttaa lapset eri kirjallisuuden genreihin. Aineiston valinnassa mainio apu ovat Helmetin kirjatarjottimet, joita voi hyödyntää kuka tahansa alakoululainen lukemista etsiessään. -Ensimmäinen lukudiplomi valmistui jo! Sen saavuttanut ryhtyy tavoittelemaan tupladiplomia.

Hauskaa ja innostavaa on, kun luokka voi lukea yhdessä ja jakaa saman lukukokemuksen. Esimerkiksi vitosilla on luettu tänä lukuvuonna koko luokan voimin Lasilapsia ja Veljeni Leijonamieltä. Tarkoitusta varten koulumme sai kirjalahjoituksena uuden sarjakirjan, Riina Katajavuoren kirjottamaa Einarin elokuuta 30 kappaletta. Lahjoituksen teki Enostone-kustantamo. Kirja ilmestyi elokuussa ja se oli Runeberg Junior -ehdokkaana. Lämmin kiitos lahjasta!

Kriittistä silmää harjaannuttamassa
Kasit harjoittelivat  kriittistä medianlukutaitoa, kun vierailivat kulttuurikeskus Stoassa vastamainosnäyttelyssä. Jari Tamminen toimi näyttelyn esittelijänä ja haastoi nuoria  tarkastelemaan tavallisia mainoksia kriittisin silmin. Lopussa kasit pääsivät itsekin tekemään vastamainoksia.

Aikakoneella kivikauden maailmaan
Historian opiskelu alkaa viidennellä luokalla. Kivikausi, Lähi-idän muinainen loisto ja antiikin Kreikka ja Rooma kiehtovat salaperäisyydellään. Toisaalta  aletaan ymmärtää yhteiskuntaa ja kehityksen kiemuroita, mikä motivoi pohtimaan ja ottamaan selvää.

Kivikauden elämäntapaa opiskeltiin 5A-luokassa läpi syyslukukauden jatkuneena eri oppiaineita yhdistävänä ilmiönä. Pohdittiin kysymyksiä ja etsittiin vastauksia.  Opiskeltiin yhteistoiminnallisesti koti- ja asiantuntijaryhmissä, luettiin tietotekstejä ja tiedeuutisia, katsottiin videoita.  Pienryhmissä syntyi kivikauden pienoismalleja, ajankuvia, joissa tärkeisiin kysymyksiin annettiin vastaukset luovasti eri materiaaleja hyödyntäen. Välillä käytiin Kansallismuseossa tutustumassa esinelöytöihin ja jatkettiin työskentelyä uusien tietojen pohjalta.
 Tietoa oli sen verran, että työ saattoi alkaa.
Museoreissulla opittiin lisää...
...ja homma jatkui.
Tutkimustuloksia esiteltiin luennoilla. Yleisö pääsi nauttimaan asiantuntijuudesta kertomuksin ja diaesityksin ja tutustumalla pienoismalleihin tutkijoiden  johdolla.  - Seuraavaksi tutkijat ryhtyivät kirjailijoiksi: kivikauden maailmaan sijoittuneissa tarinoissa perehtyneisyys ajanjaksoon antoi kirjoittajille uusia aiheita ja ideoita sekä ajankuvaan uskottavuutta. Intoa riitti ja tarinointi venyi.  Pilkuntarkastus- ja taittovaihe on takana. Pian painokone alkaa laulaa!
Esitystä hiottiin porukalla tukisanalistan kanssa.
Eka- ja tokaluokkalaiset olivat kiinnostunut yleisö.
Hienoja kysymyksiä sateli!
Säbä Cup pyörii jälleen
YNKin legendaarisen liikunnanopettajan, syksyllä edesmenneen Jorma Rikalan aloittama Säbä Cup tuo vuosittain iloa ja suuren urheilujuhlan tuntua talven taitteeseen. Kaikki luokat saavat ilmoittaa joukkueen ja vaikka toisenkin kilpailemaan Ynkin alakoulun säbamestaruudesta. Pelejä pelataan ruokavälituntisin muutamana päivänä viikossa turnauskaavion mukaisesti. Kaikista järjestelyistä ja tuomaroinneista vastaa yläkoulun KoLi-oppilaat. Voittaja selviää  kevään kynnyksellä. Tsemppiä peleihin!

Leppoisaa viikonloppua!

Metsään ja museoon-kurssilaiset kävivät Lastenkaupungissa.
Matkan varrellekin osuu aina kaikkea kivaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti