perjantai 18. tammikuuta 2013

Viikkotiedote 18.1.2013

Tulevia opettajia


Koulussa on nähty tällä viikolla uusia kasvoja. Opettajiksi opiskelevat Lauri, Riku, Ulpu, Jenni ja Saara suorittavat opintojensa loppuvaiheen soveltavan harjoittelun jaksoa Yhtenäiskoulussa. Harjoitteluun kuuluu sekä tuntien pitämistä että kuuntelemista.


Myös opettajainkokoukseen osallistumisen saa ottaa osaksi harjoittelua. Lauri, jonka ohjaajana Ynkissä toimii fysiikanopettaja Ritvis, on viihtynyt kokouksissakin. "Täällä on hyvä ilmapiiri ja yhteishenki, ja meidät on otettu ystävällisesti vastaan."

Harjoittelijamme kouluttautuvat opettajiksi Viikin norssissa, joka on valtava koulu hienoine tiloineen ja huippuvarusteluineen. Kentällä harjoitteleminen tuo opiskeluun tärkeitä uusia näkökulmia. Historian opettajaksi valmistuvaa Rikua viehättää Yhtenäiskoulun pienuus sekä rento ja rauhallinen tunnelma. Hän pitää sitä hyvänä asiana niin opiskelijoiden, opettajien kuin näiden välisen suhteenkin kannalta. "Tuntuu tosi mukavalta, että kaikki tuntevat toisensa."


Myös Saara ja Jenni, jotka ovat olleet mukana Tiian kuudennen luokan koulupäivissä, pitävät Yhtenäiskoulun perhemäisestä ilmapiiristä. Pieni tiedustelu paljastaa, että molemmat ovat päätyneet ammatinvalintaansa pitkää tietä: takana on teatterikoulun tanssitaiteen opintoja, lastentarhanopettajakoulutusta, kasvatustieteitä hallinnollisesta näkökulmasta sekä monta vuotta käytännön työtä kouluissa. Motivaatio ammattiin on siis syntynyt kokemuksen ja pitkän harkinnan pohjalta. Mikä vetää luokanopettajan työhön?

Saaralla ja Jennillä on vastauksia vaikka kuinka paljon: Usko lapsiin ja ilo siitä, että voi saada heidät oikeasti syttymään ja innostumaan. Selkeä työnkuva, josta huolimatta jokainen työpäivä on erilainen. Tieto siitä, että itse voi kehittyä työssään koko ajan. Mahdollisuus saada perehtyä kaikkiin aineisiin ja johdattaa lapsia kiinnostumaan maailmasta.

Käytännön koulutyötä jo runsaasti kokeneet Saara ja Jenni lähtivät opettajaksi pätevöittäviin opintoihin realistisina optimisteina. He eivät elätä ruusuisia kuvitelmia työstään tai usko olevansa maailman lasten pelastajia. Opettajan työ on täynnä haasteita, joista suurimpia on lasten elämään kuuluvien murheiden ja vaikeuksien kohtaaminen. Se on jaksettava kantaa hajoamatta itse, kuten myös työhön sisältyvä valtava vastuu. Antoisa, inspiroiva työ vaatii aina paljon, mutta antaa vielä sitäkin enemmän.

Energisten, uusin taidoin varustettujen nuorten opettajien näkeminen koulussa tuottaa iloa kokoneillekin kollegoille. Vuorovaikutus on hyödyksi molemmille osapuolille. Toivotamme jokaiselle harjoittelijalle menestystä opinnoissa ja tulevassa työssä!

Mikä minusta tulee?

 

Kuten harjoittelijoittemme esimerkki osoittaa, tulevaa ammattiaan ei tarvitse päättää kovin varhain. Opinnoista kannattaa silti pitää kiinni ja tarttua innolla uuteen. Ala saattaa vaihtua, mutta kaikesta opitusta on hyötyä ja iloa jossain vaiheessa.

Hakuaika eri oppilaitoksiin lähestyy, ja oman jatko-opintosuunnitelman teko on ajankohtaista niin ysiluokkalaisille kuin abeillekin. Lähiviikkojen aikana lähes kaikissa toisen asteen oppilaitoksissa on avoimet ovet.


Ravintola-ala kiinnostaa monia. Koko ysien porukka kävi torstaina tutustumassa ravintolakoulu Perhoon. Vierailijat saivat maistaa kyytön kieltä ja leppälastuilla savustettuja kotimaisen juustolan herkkuja. Baariluokassa saatiin työnäyte mestaroinnista tiskin ammattilaispuolella. Keittiövälineiden tunnistuskilpailuun osallistuneet voivat nyt jännittää, tuleeko päävoitto: illallinen kahdelle ravintola Perhossa.


Käynneillä oppii monenlaista. Samalla tulee tutkittua käytännössä, miten opinahjoon pääsee. Sekään ei ole ensimmäisen jatkopaikan valinnassa merkityksetön seikka.

Oma lukio on tietysti lähin. Sinnekin ysit voivat tulla avoimien ovien päivänä 29.1. klo 13 - 15 katsomaan, miltä lukio-opiskelu näyttää. Tutorit ovat jo valmistautuneet vieraiden vastaanottoon. Hakijoita Ynkkiin on viime vuosina ollut paljon, ja sisään pääsee ensi syksynäkin 50 uutta lukiolaista.

Peruskoulun päättöluokkalaisten kotiväkiä valistetaan jatko-opintoasioissa peruskoulun avointen ovien päivänä lauantaina 26.1. klo 9.45 auditoriossa. Silloin alkava opotunti on avoin kaikille. Tervetuloa!

Työn iloa talvipäiviin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti