perjantai 22. toukokuuta 2020

Turvavälitarinoita

Piilokoju rakenteilla

Käpylä 100
Rakas Käpylämme täyttää 100 vuotta! Suunnittelimme Ynkissä jo syksyn alussa erilaisia Käpylään liittyviä projekteja ja mietimme eri tapoja viettää juhlavuotta. Kevään ilmiöprojekti liittyi luonnollisesti Käpylän juhlavuoteen. Jouduimme kuitenkin koronatilanteen vuoksi muuttamaan hieman suunnitelmiamme. Kevään ilmiöprojektia muokattiin joissain luokissa siten, että sen ehti toteuttaa lähiopetusjakson aikana. Osa suunnitelmista siirrettiin syksyllä toteutettaviksi. 

Vitoset ovat tutustuneet Käpylään loppukevään aikana eri näkökulmista. Lisäksi he saivat perehtyä johonkin Käpylään liittyvään aiheeseen tarkemmin ja tehdä tästä aiheesta oman ilmiötyön. Viidennessä luokassa ollaan kuultu upeita esitelmiä, omia räppejä, askarreltu pienoismalleja sekä laadittu Käpylä-aiheisia Kahoot-pelejä ja lautapelejä. 



Kolmoset ovat tutustuneet Käpylä 100 -teemaan lähiympäristössä retkeillen. Olemme täyttäneet luonnossa Käpylä-bingoja ja bonganneet lintuja. Haasteet ovat voimassa koulumatkoilla ja koulupäivän aikana.

Lähiympäristön viihtyisyys kasien näkökulmasta
Kahdeksannen luokan maantiedossa on viime viikolla tutustuttu omaan lähiympäristöön valokuvauksen avulla. Oppilaat pohtivat paikkojen viihtyisyyttä ja pohtivat, miten eri ihmisiä on otettu huomioon kaupunkisuunnittelussa.


Viihtyisäksi koettuja paikkoja tai maisemia:




Maisemia, joita ei koettu viihtyisäksi vaan on tulkittu jopa rumiksi, vaarallisiksi tai pelottaviksi:




8B: Karuna, Maija, 8A: Anton, Olivia, Sisu R.

Nelosten metsäyhdyskunnat
Kun lapset menevät metsään, rakentavat he sinne majan tai kaksi, perustavat yhdyskunnan ja ryhtyvät omavaraisiksi. Kasvimaassa kasvaa nyt valkosipulia, rosmariinia ja sitruunapuu. Neloset viihtyvät metsässä. Siellä oppii kaikenlaista, kuten miten sepelkyyhky pesii, miltä metsäkauris näyttää, millainen on oravan turkki silloin, kun siinä on sekä talvi- että kesäväritys. Parasta kuitenkin on se, että siellä voi tehdä sitä, mitä kouluun tultiinkin tekemään, eli olemaan yhdessä.





Ympäristöoppilaat etätoimissa
Etäopiskelun aikana ympäristöoppilaat kokoontuivat videopuhelun välityksellä. Loppukevät kuluu myös etäyhteyden kautta, johtuen ryhmien välisten kokoontumisten rajoituksesta. Ideoita yhteiseen tekemiseen on kuitenkin löytynyt ja päätimme osallistua YLE:n Pelasta pörriäinen -kampanjaan. Lähdimme tutustumaan aiheeseen pohtimalla, mitkä kaikki eläimet ovat pölyttäjiä ja mihin pölyttäjiä tarvitaan. 4. luokan Pipsa sai heti napattua kuvan oman lähialueen pölyttäjästä. Tunnistatko sinä tämän perhoslajin? (Vastaus kuvan alla)




Haastamme kaikki mukaan! Valitse pörriäisteko, toteuta se ja merkitse laskuriin.
(Oikea vastaus: nokkosperhonen)

Opet etänä
Koulutyössä on siirrytty taas lähiopetukseen, mutta on yksi asia, joka hoituu edelleen etänä. Opettajat kokoustavat ainakin kevään loppuun asti Google Meetissä. Onneksi pääsimme treenaamaan sovelluksen käyttöä oppilaiden kanssa, koska siitä huolimatta sähköinen ympäristö tuo mukanaan ylimääräisiä kommelluksia. Hupsis, taasko se mikki jäi päälle?



Oi maamme!
Tällä viikolla 7A pohti maantiedossa oppimiaan asioita ulkona luonnonmateriaaleja apuna käyttäen. Näinkin kauniisti voi kuvata Suomen. Kuva: Kerttu 7A


Ykkösten vapputarina
Ykköset tekivät etäopetuksessa yhdessä vappuaiheisen adjektiivitarinan:
Vappu on pelottava työväen juhla ja sitä juhlitaan aina 1.5. Se on kaikilla suomalaisilla kiva lomapäivä. Silloin saa syödä paljon pilkullisia munkkeja, myrkyllisiä tippaleipiä ja juoda tärkeää simaa. Koronan vuoksi 1B-luokka järjesti tänän vuonna omat limaiset vappubileet Meetissä, joka on luonnollinen videokokousohjelma. Paikalle ilmestyi läjällinen pukeutunutta porukkaa, joiden kanssa arvuuteltiin karvaisia vappusanoja ja nostettiin herkullinen mielikuvitusmalja! Vappubileet päättyivät yhteiseen, ei mieleentulevaan etävappudiskoon .
Tunturiluokan viikonlopun toivotus 

taivas sininen 
ratsastetaan tuulella
lennokki tippuu


Aurinkoista viikonloppua!
Kevätlukukauden viimeinen tiedote ilmestyy ensi viikon lauantaina.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti