perjantai 15. helmikuuta 2019

Hyvää ynkstävänviikkoa!



Hyvä ynkstävä

Hyvä ynkstävä on sellainen, joka ei kiusaa ja se ei sano pahoja sanoja.
Hyvä ynkstävä ei puhu muille rumasti, vaan se moikkaa sen kavereita, kun se näkee niitä.
Hyvä ynkstävä puhuu kivasti muille.
Hyvä ynkstävä ei ota toiselta tavaroita ilman lupaa.
Hyvä ynkstävä ei kiusaa.
Hyvä ynkstävä kuuntelee muita ja ottaa muut huomioon.
Hyvä ynkstävä auttaa ja lohduttaa.
2A

Ynkstävänviikko
Rehtori ei pääse ovesta ulos, kun halipassien täyttäjät jonottavat halaamaan.
Ynkissä vietettiin tällä viikolla jo perinteeksi muodostunutta ynkstävänviikkoa. Oppilaskunnan hallitus suunnitteli viikon ohjelman sekä pukukoodin: yöpuku tiistaina, mustavalkoista keskiviikkona, punaista torstaina ja iloista sekä värikästä vaatetta perjantaina.

Ystävänpäiväkorttipajat täyttyivät välituntisin.
Halivälkällä käytävillä halailtiin <3
Viikon ajan koululla on ollut välituntisin mukavaa ynkstävänviikkopuuhaa: karaokea, ystävänpäiväkorttiaskartelua ja halipassien täyttämistä. Perjantaina ynkstävänviikko huipeuntui alakoulun yhteiseen juhlaan ja discoon. Discossa palkittiin parhaat pukeutujat, jorattiin kovasti ja kuultiin nelosen järisyttävän hieno Rammstein-keikka! 


Yläkoululaisille järjestettiin oma ynkstävänviikon kahvituokio. Kahvituokion lisäksi yläkoulun hallitus järjesti Vuoden 2019 Ynkstävä -äänestyksen, jossa etsittiin välittävää, rehellistä ja uskollista ystävää, joka ei puhu pahaa eikä kerro asioita eteenpäin. Äänet jakautuivat melkoisesti, mikä kertonee siitä, että monelta löytyy oma hyvä ynkstävä. Äänet jakautuivat lähes 40 oppilaalle, eikä ääniharavoita juuri ollut.

Äänestyskoppi sijoitettiin tuulikaappiin.
Äänestyslipuke leimattiin ennen uurnaan laittamista.
Kahvilassa nautittiin kavereiden seurasta ja kahvilan antimista. 
Haastattelimme muutamaa oppilasta ynkstävänviikkoon liittyen. Oppilaat luokilta 1, 3 ja 5 olivat kaikki sitä mieltä, että hauskinta ynkstävänviikolla oli yhtenäinen pukeutuminen. "Näytti niin hauskalta, kun kaikilla oli samanväriset vaatteet!" totesivat kolmosen tytöt. Erään ekaluokkalaisen mielestä kaikki oli hauskaa. Hauskaa oli myös se, että osallistuminen oli vapaaehtoista. Mihinkään ei pakotettu.  

Karaokessa kuultiin mm Makkaralaulu ja Aikuinen nainen. 


Mathilde: Suomessa opiskelu on kaikin puolin rennompaa

Ynkin käytävillä on pian viiden viikon ajan voinut törmätä iloisesti hymyilevään, kauniiseen ja ranskaa puhuvaan Mathilde Pessaroon. Mathilde on Monpellierin yliopistosta. Hän opiskelee luokanopettajaksi ja hän tekee yhden harjoittelunsa Ynkissä. 
Mathilde kuvailee havaitsemiaan Suomen ja Ranskan koulukulttuurien eroja näin:
"Lähinnä olen ollut mukana kielten tunneilla. Kun mietin, millaisia eroja Suomen ja Ranskan kieltenopiskelussa on, ensimmäisenä tulee mieleen, että opetusryhmät ovat täällä selvästi pienemmät kuin Ranskassa. Kielten opetus aloitetaan täällä aikaisemmin. Koulunkäynti on leikinomaisempaa, paljon pelejä ja lauluja. Ranskassa on perinteisempää opiskelua enemmän. Täällä opettaja voi edetä joustavammin oppilaiden tarpeiden mukaan. Jos jokin asia tuntuu vaikealta, sen harjoitteluun voidaan käyttää aikaa. Ranskassa täytyy pysyä annetussa, valtakunnallisessa aikataulussa, joka on melko tiukka. On ollut kiinnostavaa tutustua Suomalaiseen koulukulttuuriin ja tietysti on ollut hienoa nähdä ja kokea Suomen talvi!"  
Mathildesta tuntuu siltä, että Suomessa opiskelu on kaikin puolin rennompaa. Ranskassa on hänen mielestään paljon muodollisempaa. Eilen, ystävänpäivänä opettajanhuonessa parveili oppilaita, jotka halusivat antaa opettajille ja rehtorille halauksia. Mathilde kertoo, että hän ei voisi kuvitellakaan omassa koulussaan tilannetta, jossa oppilas halaisi rehtoria! On hienoa nähdä, että täällä sellainen on mahdollista.
Mathilde ohjaajansa Katjan kanssa
Sählysarja käynnistyi

Kevään sählysarjat käynnistyivät tällä viikolla. Kevään sarjassa pelaa oppilaita luokilta 2 - 4. Sarjassa on kahdeksan joukkuetta. Sählysarjoja pyörittää yläkoulun kotitalous- ja liikuntapainokkaat, jotka toimivat otteluissa tuomareina ja toimitsijoina. Onnea kaikille kevään matseihin!


Tunturiluokka Gadolinissa

Kemianluokka Gadolin on monipuolinen ja toiminnallinen kemian oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristö, joka tarjoaa kiehtovia elämyksiä kouluille ja oppilaitoksille. Tunturi-luokka tutki Gadolinissa liuosten tiheyttä ja hiilidioksidin olomuodonmuutoksia. Pätevä tutkijajoukko onnistui kokeissaan erinomaisesti!


Yhtenäiskoulun väki toivottaa kaikille aurinkoista ja rentouttavaa hiihtolomaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti