perjantai 14. syyskuuta 2018

Syksyisiä puuhia

Koko koulun vanhempainilta

Vanhempainillan aluksi kokoonnuimme saliin kuulemaan Tubettajat ry:n puheenjohtaja Heli Järvenpään alustusta aiheesta ”Hukkaatko lapsesi verkkoon?” Järvenpää, jonka vanhempainyhdistys oli kutsunut puhujaksi, kertoi omien kokemustensa kautta siitä, mitä aikuisen tulisi tietää tubettamisesta ja miten aikuinen voi yhdessä lapsen kanssa opetella netin käyttöä. On hyvä luoda yhdessä säännöt, mitä netissä saa julkaista, ja esimerkiksi Instagramin käyttöä voi harjoitella kuvattoman nimimerkin kanssa. Netissä voi törmätä sisältöön, joka aiheuttaa pelkoja, joita ei välttämättä uskalleta sanoa kotona ääneen. Kyselkää ja olkaa kiinnostuneita, muistutti Järvenpää. Järvenpään alustuksessa otettiin huomioon myös lasten ja nuorten oikeudet sosiaalisessa mediassa: myös lapselta tulisi kysyä lupa kuvien julkaisuun ja kunnioittaa lapsen omia valintoja. Kiitos vanhempainyhdistykselle tämän tärkeän puheenvuoron tuomisesta vanhempainiltaan!


Muotoileva kaupunki - Kutoset kaupunkisuunnittelijoina

Kuudesluokkalaiset ovat viettäneet huimaa viikkoa keskellä Helsinkiä tutkien, luoden, innostuen ja aistien. Jo perjantaina oppilaat kävivät tutustumassa kaupungintaloon, jossa samalla esiteltiin projekti avajaisyleisölle sekä tutustuttiin DIAK:in aikuisiin opiskelijoihin, jotka ovat mukana projektissa. Vierailulla tutustuttiin myös kaupungintalon muihin tiloihin Liisa-Maija Herton opastuksella.


Maanantaina päästiin tositoimiin! Ensimmäisenä päivänä käytiin valokuvakävelyllä kaupungissa. Iltapäivällä kaupungintalolla työstettiin installaatioon reittejä aamupäivällä otettuja valokuvia hyödyntäen. Keskiviikkona testattiin pienryhmissä Urban Hitchhiking eli liftattiin hetkeksi kaupungilla kävelevien ihmisten kyytiin. Päivän aikana tavattiin mm "japanilainen opettaja", "joukko saksalaisia", "nainen, joka oli matkalla uimaan Allas Sea Pooliin", "asunto- ja energiaministeri Tiilikainen", "joku, joka työskenteli eduskunnassa" ja monia muita kiinnostavia kaupunkilaisia. Torstaina päästiin tekemään omia tutkimuksia ja jalkauduttiin jälleen kaupungille.

Oppilaiden päiviä on voinut käydä seuraamassa kaupungintalolla, ja kaupunkisuunnittelijoiden työskentely onkin kiinnostanut niin kaupungin päättäjiä kuin mediaakin. Paikalla on vieraillut ainakin pormestari, apulaispormestari sekä Hesarin Lasten Uutiset. Mekin koululla odotamme innolla raportteja kaupungilta, omista tutkimuksista, kokemuksista, onnistumisista ja kohtaamisista. Viikon tapahtumista voi lukea lisää projektin Facebook-sivulta. Oppilaiden tunnelmia saamme lukea seuraavasta tiedotteesta.


Ysiluokkalaiset Next Level -tapahtumassa

Yli 3000 ysiluokkalaista osallistui tällä viikolla Next Level -tapahtumaan, jonka tarkoituksena on innostaa ja herätellä jatko-opintoihin. Ynkin ysit kävivät maanantaina Stadin ammattiopistolla Kullervonkadulla. Ensi keväänä oppivelvollisuus on paketissa ja vaihtoehtoja jatko-opintoihin riittää. Next Level -tapahtuma on yksi väylä auttaa nuoria valinnan edessä. Next Levelin nettisivuilla muistutetaan, että päätös on sinun, ei kaverin tai kummitädin. Messuilla oli mahdollisuus tehdä muun muassa ammatinvalintatestejä, joista voi saada suuntaa suunnitelmille.



Kolilaisten syksyinen pyöräretki Pikkukoskelle

Köksäliikka-painotuksen oppilaat pyöräilivät keskiviikkona Pikkukoskelle kisaamaan maailmanhistorian ekoissa KoLi-olympialaisissa. Tilanne oli historiallinen jo siksi, että vihdoin Ynkissä on kolme vuosikurssillista KoLi-oppilaita! Iltapäivä sujui leppoisan hauskoissa tunnelmissa. Lajeina oli koriksen vapaaheitot, koppilentis ja Mölkky. Voitoista taisteltiin pienissä joukkueissa muita vuosiluokkia vastaan taistellen kaikissa lajeissa. Ysit osoittivat odotetun vahvuutensa nappaamalla 11 voittoa 18:sta tarjolla olleesta. Kasien ja seiskojen taistelu oli tiukka loppuun asti kasien viedessä lopulta hopeasijan yhden voiton erolla. Niin kivaa oli, että kuvatkin jäi ottamatta! Ensi vuonna uudestaan!

Isommat tutustuivat ekoihin



Ekaluokassa on tunnetusti vilinää ja vilskettä. Apukäsille on tarvetta mm käsityötunneilla. Tällä viikolla ykkösten avuksi open ja avustajan lisäksi värvättiin reippaita nelosia. Neloset auttoivat saksi- ja liimahommissa ja samalla he tutustuivat uusiin ynkkiläisiin.

Kutoset ja ykköset viettivät kummituntia. Tunnilla kirjoitettiin ystäväkirjaa ja haastateltiin kummioppilasta. Kuudesluokkalaiset saivat nähdä myös omat, aikanaan oman kumminsa kanssa kirjoitetut ystäväkirjan sivut, mikä oli hauskaa ja mielenkiintoista.


Esittelyvuorossa uusi työntekijämme Teemu



Toimin Ynkissä avustajana lähinnä yleisopetuksen luokissa 1 - 3. Työskentelen myös aamu- ja iltapäiväkerhossa. Olen viihtynyt Ynkissä hyvin. Täällä on tosi mukava ilmapiiri! Vapaa-ajalla lueskelen, kuuntelen musaa ja pelailen verkkopelejä.

Kodin ja koulun päivä

Hei kotiväki!
Kodin ja koulun päivää vietetään YNKissä perjantaina 28.9. liikunnallisissa merkeissä. Oppilaille, opettajille, vanhemmille ja isovanhemmille suunnitellaan päivään yhteistä liikunnallista tekemistä.
Päivästä tulee tarkempaa tietoa myöhemmin, mutta nyt kysyisimme löytyisikö vanhemmista/ huoltajista/ isovanhemmista halukkaita liikuntalajien tai -harrastusten esittelijöitä tai lyhyiden liikuntatyöpajojen vetäjiä vaikkapa oman lapsen luokalle? Oma osuus voi olla omasta liikuntaharrastuksesta kertomista, urheiluseuran tai -lajin esittelyä tai vaikka futispajan vetämistä ulkona. Esittelyä voi tietysti tehdä myös oman lapsen kanssa yhdessä, jos teitä yhdistää tietty liikuntamuoto tai -laji.
Ilmoittelethan mahdollisimman pian oman lapsen luokanopettajalle tai -valvojalle, mikäli olet käytettävissä jossain vaiheessa perjantaita 28.9. Halutessasi voit toki esitellä toimintaa laajemminkin kuin oman lapsen luokalle. Esittely voi sovitusti tapahtua myös muualla kuin koululla. Tätä voi siis varsin vapaasti ideoida oman lapsen opettajan kanssa tai vanhempainyhdistyksen toimijoiden kanssa, toivottavasti saamme kehiteltyä kivan yhteisen päivän!

Liikuntaterveisin,
YNKin väki ja vanhempainyhdistys

Seuraava viikkotiedote ilmestyy 28.9.
Syksyistä viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti