torstai 29. elokuuta 2024

Retkiä auringossa

Pihalle aurinkoon! Rannoille,  metsiin ja puistikoihin; taidemuseoon, teatteriin ja balettiin.  Tutkimaan, taiteilemaan, kokemaan ja liikkumaan! Ensimmäisinä kouluviikkoina on hilpaistu ulos koulutalosta aina kun mahdollista, jotta saadaan koulupäivinäkin kesästä kaikki talteen! 

Hiekkaa varpaissa
Vitoset kävivät nauttimassa kesäisistä ilmoista Mustikkamaalla. Matkaan lähdettiin 48 pyöräilijän voimin. Pari tuntia vierähti kuin huomaamatta ja kaikki keksivät itselleen mieluista puuhaa. Hiekkarannan lisäksi iloa toivat jalkapallo, koripallo ja tenniskentät!
Prinsessa Ruususen ikiaikaista hurmaa
Kolmasluokkalaiset pääsivät katsomaan Prinsessa Ruususen pääharjoituksia Kansallisbalettiin. Baletin väliajalla evästeltiin ulkona. Koululla aiheen käsittely jatkui kuvataiteen keinoin.
Parkour-tauko!
Kuuntele, haistele, katsele!
1B yhdisti liikunnan ja ympäristöopin ja kävi ensimmäistä kertaa yhdessä pienellä metsäretkellä. Metsässä ihmeteltiin luonnosta löytyviä pehmeitä, kovia ja pyöreitä pintoja ja kuunneltiin metsän ääniä. Paluumatkalla todettiin, että metsä on ihana paikka, sillä se on niin elävä!
Taide tulvii tunnelmia
Kakkoset kävivät Ateneumissa tutustumassa Eero Järnefeltin upeaan näyttelyyn. Oppilaat ihastelivat maalauksia yksissä tuumin, mutta paluumatkalla puhututtivat eniten Leena, taiteilijan tytär, Ranskalainen viinitupa, Raatajat rahanalaiset ja Silkkiuikku, hauki ja sammakko. Järnefelt oli erityisen taitava maalaamaan muotokuvia, jotka kuvaavat kohteensa luonnetta ja persoonaa. Kakkoset lähtivät pohtimaan, miten Järnefelt olisi kuvannut heidät. 
Koululla lapset inspiroituivat kirjoittamaan näyttelyn teoksista pieniä kertomuksia ja tekemään omia versioita Järnefeltin tunnetuimmista teoksista.

”Silkkiuikku, hauki ja sammakko on kaunis teos. Se on hauska kun siinä saa ettiä eläimiä. Tykkään maalauksen väreistä. Siinä oli kauniit kehykset. Oli tosi iso teos.”

”Leena rakastaa punaista. Sen takia hänellä on punainen asu päällä. Hän rakastaa syksyä. Sen takia hänellä on syksyinen maisema takanaan. Maisemassa näkyy puita joissa on oransseja lehtiä.”
Pihapiiri täynnä taiteilijoita
Kielo ikuistettiin tarkalla silmällä ja kädellä.
Koulun pihapiiristä on löytynyt harva se päivä kuvantekijöitä! Vava -kurssi PiccuPicassot lähti taiteilemaan maisemia lähikallioille. Hiidenkirnun kupeelta avautui rentouttavia näkymiä kesätuulessa suhisevaan metsään
Kesäiset säät kutsuivat myös vitoset ulkotyöskentelyyn kuvistunnilla ja tutustumaan mallista piirtämisen maailmaan. Kohteena tällä kertaa polkupyörät.
Taidetestaajat teatterissa 
Jälleen tänä lukuvuonna kaikki kasiluokkalaiset ympäri Suomea pääsevät korkeatasoisten taide-elämysten pariin. Taidetestaajat on maamme suurin kulttuurikasvatusohjelma, jonka historiassa alkaa jo 8.lukuvuosi. Tänä vuonna lähes 90 taidetoimijaa tavoittaa noin 70 000 taidetestaajaa.  Myös meidän koulun kasit pääsevät kahdelle taidereissulle. Ensimmäinen niistä suuntautui viime viikolla Tampereelle Tampere-taloon, jossa päästiin kokemaan J.R.R. Tolkienin klassikko Taru sormusten herrasta. Ensi lokakuussa  tutustutaan  oman kotikaupungin Tanssin talon tarjontaan.

KoLi vauhtiin!
Kotitalous-liikunta -painotuksen oppilaat kokoontuivat tutustumaan toisiinsa ja kisailemaan keskenään Pikkukosken aamuun. Luokkatason parhaimmuutta miteltiin koripallossa, rantalentiksessä ja mölkyssä. Ysit olivat perinteisen voitokkaita, mutta eivät jääneet ilman voittoja kasit ja seiskatkaan. Näin on KoLi-lukuvuosikin polkaistu käyntiin!
Ett, två, tre... Hypätään narua! 
Vanha kunnon narunhyppely! Miten hauskaa se on ja mitä kaikkea sen avulla voikaan treenata! Minna-open johdolla kutoset harjoittelivat laskemaan ruotsiksi numeroita 1-20. Petra-ope puolestaan johdatti seiskoja  rytmien saloihin. Ja kaupanpäällisiksi tuli hieno hiki ja mahtava kuntopläjähdys.
Lämpimästi tervetuloa vanhempainiltaan maanantaina 2.9.
Ensi maanantaina 2.9. kokoonnumme syksyn vanhempainiltaan. Kokoonnumme saliin kello 18 ja sen jälkeen siirrymme luokkiin. Ajankohtaisena teemana on digilaitteiden vaikutukset lasten hyvinvointiin. ja uudet linjaukset niiden käyttöön koulussa. Luokissa käytävää keskustelua alustaa Helsingin yliopiston dosentti Janne Matikainen. Kuulemme  myös Digirauhaa-hankkeesta, jonka kehittelyssä koulumme on osaltaan mukana, Hankkeen tarkoituksena on saada koulu ja kodit yhteistyöhön, kun lapsia ja nuoria ohjataan terveelliseen, turvalliseen  ja tarkoituksenmukaiseen digilaitteiden käyttöön. 

Ennen tilaisuuden alkua 6.luokkalaisten puffetti tarjoilee kahvia ja teetä suolaisilla ja makeilla herkuilla! Eli tervetuloa siemailemaan ja vaihtamaan  kesän jäljiltä kuulumisia!

       IHANAA VIIKONLOPPUA!            TREVLIGT VECKOSLUT! 

Tärkeä tiedotus erään luokan ovessa.
                                 

perjantai 16. elokuuta 2024

Tervetuloa Pohjoismaiseen yhtenäiskouluun - Välkommen till Nordiska skolan!


Keltanokat vauhdissa taas!
Auringon ja levon vahvistamina kirmasivat oppilaat ja opettajat opinahjoonsa kouluvuotta aloittamaan. Ja voi hyvät hyssykät, mitä onkaan odotettavissa! Yhtenäiskoulun hienossa historiassa siirrytään jälleen uuteen  uraauurtavaan vaiheeseen, kun toiminta jatkuu Pohjoismaisena yhtenäiskouluna. Tästä eteenpäin toinen ekaluokistamme ryhtyy opiskelemaan kaksikielisesti. -Ja vihdoin koulurakennuksen remonttikin häämöttää: enää tämä  lukuvuosi rakkaassa, mutta ah, niin raihnaisessa koulutalossamme. Ensi keväänä pakataankin kimpsut ja kampsut, ja siirrytään väistötiloihin kiihkeästi odotetun ja huolellisesti suunnitellun perusparannuksen tieltä.

Jättekiva tavata!
Torstaina 8.8. kesäinen piha täyttyi uteliaasta, iloisesta ja jännittyneestäkin hyörinästä. Paikalle odoteltiin yhteensä 400 oppilasta ja 50 henkilökuntaan kuuluvaa. Kesälomalta palaavia koulukkaita oli vastassa tutut naamat ja tutut nurkat. Uusia oppilaita saattamassa oli vanhempia, mummeja ja kummeja, ja vaikea sanoa, ketä jännitti eniten ( :   
Seuraavana päivänä kouluväki otti 53 ekaluokkalaisista ja heidän opettajansa Iian ja Hilman lämpimästi vastaan. Perinteiseen aapistenjakoseremoniaan ekaluokkalaiset saapuivat käsikädessä kutosluokkalaisten kummiensa kanssa ja vastaanottivat ensimmäisen koulukirjansa peruskoulunsa loppusuoralle spurttaavilta ysiluokkalaisilta. Myös uudet henkilökunnan jäsenet esittäytyivät Janiinan tentissä. 
Kuudennen luokan  kummioppilaat olivat uusille epuille vähän tuttuja jo viime keväältä. Toukokuisena  tutustumispäivänä he olivat järjestäneet silloisille eskarilaisille suunnistuksen, jossa koulun tilat tärkeine henkilöineen olivat tulleet esitellyiksi. Nyt koulun alkaessa kummien apu on monessa tilanteessa arvokasta. -Ja  hauskaakin, puolin ja toisin!
Aleksi ja Venni opastavat ruuanjakolinjaston saloihin.
Arki rullaa jo!
Aasta kaikki alkaa. 1A-luokkalaiset ovat ottaneet haltuun tuota maagista kirjainta: A som en apa! A niin kuin apina. Puolelta päivin ekaluokkalaisten koulupäivät on taputeltu ja lapset ovat siirtyneet Pailan iltapäiväkerhon hellään, mutta touhukkaaseen huomaan! Vastaavan ohjaajan Manan johdolla työntekijät järjestävät , ihan kuten nimikin lupaa, PAljon Iloa LApsille!
2A sai ykkösluokan lopuksi vanhempainyhdistyksen stipendin jaettavaksi koko luokan kesken. Tiukkojen keskustelujen ja aukottomien perustelujen jälkeen päädyimme siihen, että jokaiseen pöytäryhmään hankitaan maskotti. Ope lähetettiin Squishmallows-ostoksille saatesanoilla ”valitset sit söpöjä”. Pehmoleluille keksittiin yhdessä sopien ja keskustellen nimet ja luonteenpiirteet. Tässä siis luokan uudet asukit: ujo ja kiltti Nugetti-porkkana, kiltti ja harkitsevainen Muro-kissa, iloinen ja ujo Mushi-virtahepo sekä kiltti ja innokas Mustis-lehmä.
Ja samaan aikaan toisaalla...  Opettajilla suunnitteluhommia riittää erityisen paljon silloin, kun uutta lukuvuotta käynnistellään. -Mikä onkaan helteisenä iltapäivänä  Jaden ja Tuovin salainen ase? No mehujää tietty!

Toivotamme kaikille oppilaille, kotijoukoille ja henkilökunnalle 
kiinnostavaa, opettavaista ja hauskaa lukuvuotta 2024-25!

Loman jälkeen hyörinä ja hulina saa
pikkukisun kaipaamaan lukuhetkeä
omassa rauhassa!