Ekaluokkalaisilla 100 päivää täynnä! |
Vuoden alku on jännittävää aikaa, jos koulupolulla ollaan valintojen ja hakujen edessä. Tulevat ekaluokkalaiset ilmoittautuvat kouluun ja miettivät nyt, skulle det vara på svenska också. Kuudesluokkalaiset pohtivat KoLi vaiko ei; jäädäkö vaiko lähteä. Ysiluokkalaisten yhteishaku toisen asteen opintoihin käynnistyy helmikuussa. Onneksi meillä Suomessa ei asiasta ottaa hirveästi paineita, sillä mahdollisuudet säilyvät jatkossakin mihin vain ja aina käy vähintään melko hyvin.
100 dagar i skolan - 100 päivää skolessa!
Ekaluokassa iloitaan merkkipäivästä! |
Ella ja kaverit Musiikkitalossa
Kakkoset pääsivät Musiikkitaloon Tokaluokkalaisten taideretken merkeissä. Esitys oli Ella ja kaverit konsertissa ja lavalla taituroi Helsingin kaupunginorkesteri kapellimestari Erkki Lasonpalon johdolla. Konsertti on järjestetty Timo Parvelan kirjoittamien Ella ja kaverit- kirjojen juhlavuoden kunniaksi. Sarjan ensimmäinen kirja julkaistiin jo 30 vuotta sitten!
Konsertin jälkeen kakkosilta saatiin valveutuneita kommetteja:
“Ne soittajat oli tosi hyviä ja näyttelijät samoin.”
“Mä tykkäsin niistä alkumusiikeista. Ne osas vaan soittaa jotenkin tosi hyvin ryhmässä.”
“Mun mielestä jousisoittimet oli parhaita, mut mä en haluu loukata niitä muita!”
“Se oli kans hyvä, kun ne soitti niitä Ellan kavereita.”
Tokaluokkalaiset suosittelevat konserttia: niille, jotka ovat jo menossa, sellaisille, jotka tykkäävät Ella ja kaverit -kirjoista, mummille ja vaarille, mun äidille, sellasille, jotka tykkäävät musiikista ja koululaisille!
Paluu keskiaikaan
Markkinakaruselliin pääsi ilman oravannahkoja, jos jaksoi jonottaa! |
Ennen joulua 6A-luokkalaiset sukelsivat keskiaikaan eikä pois ole päästy kunnolla vieläkään. Eheyttävässä kokonaisuudessa ovat yhdistyneet historian ja yhteiskuntaopin, suomen kielen ja kuvataiteen sisällöt. Tutuksi ovat tulleet linnat, sokkeloiset kaupungit ja niiden asukkaat. Ollaan tutkittu rakennuksia, vaatetyylejä, nimistöä ja erikoisia, nyt jo ajan virtaan kadonneita ammatteja. On luettu, pohdittu, kirjoitettu, piirretty ja maalattu. Syntyi keskiaikainen pikkukaupunki asukkaineen, joista jokaisella on kiinnostava henkilöhistoria.
Kiinnostavia tyyppejä muurien katveessa. He seikkailevat myös jakson päätteeksi kirjoitetuissa saduissa ja fantasiakertomuksissa. |
Jouluviikolla käytiin Tuomaanmarkkinoille keskiaikaa aistimassa. Tuomiokirkon portailta näki torin iloisen hyörinän. |
Piipahdus kirkossa kuului tietty teemaan, vaikka katolista ei tällä kertaa ollutkaan tarjolla ( : |
Suomen keskiaikaisia linnoista maalattiin miniatyyrejä, ja kokeiltiin koristekirjoitusta ajan tyylin. |
Perjantaina 24.1. saapui energinen delegaatio Pynkin perjantaita piristämään. Joukko Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun opettajia vieraili koulullamme apulaisrehtorinsa johdolla. Vierailu on jatkoa alkusyksystä virinneelle yhteistyölle koulujemme välillä kielen- ja kulttuurin saralla.
Tukholman ruotsinsuomalaisessa koulussa opiskelee 522 suomalaistaustaista lasta 51 opettajan johdolla joustavan kaksikielisesti, -siispä aika lailla samoin periaattein kuin omalla pohjoismaisella luokallamme. Oppilaita on esikoululaisista ysiluokkalaisiin, ja opetuksessa noudatetaan Ruotsin opetussuunnitelmaa. Pienillä oppilailla suomen kielen osuus opetuksessa on suurempi, kun taas yläluokilla jatko-opintojen häämöttäessä ruotsin kielen osuus kasvaa. - Olipa hauska tutustua ja jatkaa kiinnostavaa yhteistyötä.